6 PAȘI PENTRU GINGII SĂNĂTOASE

6 PAȘI PENTRU GINGII SĂNĂTOASE


1. Periați-vă dinții de 2 ori pe zi timp de minim 2 minute

Tehnica de periaj folosită este extrem de importantă întrucât un periaj incorect este ineficient.

Cea mai răspândită metodă este cea a rulării:

Se periază grupe de 2-3 dinți, poziția periuței este cu perii la 45 grade față de suprafața de curățat a dintelui, aproape de gingie, și se fac 8-10 mișcări de rotație dinspre gingie spre vârful dintelui, și NICIODATĂ invers ( întotdeauna” de la roșu spre alb”). După ce au fost curățate atât suprafețele dinspre obraz cât și cele din interior, se curăță suprafețele mușcătoare ale dinților laterali (măselelor) cu 8-10 mișcări dinspre posterior spre anterior. Nu uitați să periați și suprafața limbii deoarece acolo sunt gazduite un număr mare de bacterii. Pastele de dinți trebuie să conțină fluor, dar rolul cel mai important îl reprezintă tehnica de periaj, și nu tipul de pastă de dinți.

 


 

2. Utilizarea atei dentare
Utilizați ața interdentară pentru a curăța spațiile dintre dinți unde se poate ascunde placa bacteriană. Mișcările sunt doar de scoatere, dinspre papila interdentară spre partea masticatorie a dintelui, și nu invers!

 

Pentru unii pacienți medicul poate recomanda utilizarea periuței interdentare dacă spațiile dintre dinți sunt mai largi. Cu atenție împingeți periuța înainte și  apoi trageți-o înapoi. Niciodată nu forțați intrarea unei periuțe interdentare în spațiu deoarece poate duce la rănirea gingiei. Periuța interdentară corespunzătoare înseamnă o ușoară rezistență la introducerea în spațiul interdentar. La nivelul dinților laterali se pot îndoi în prealabil pentru a putea pătrunde. Nu utilizați periuța interdentară cu pastă de dinți sau apă de gură pe ea deoarece îi distruge perii.

 

Ca alternativă recomandată pacienților parodontopați se poate folosi dușul bucal.

 
 

3. Utilizați o periuță de dinți cu peri din plastic, având vârful rotunjit, de consistență medie, cu indicator de uzură, care trebuie înlocuită cam o dată la 3-4 luni.

Nu apăsați prea tare la periaj deoarece acesta poate duce la uzura smalțului dinților și la retragerea gingiei de pe dinți.

 

4. Clătiți cu apă de gură de 2 ori pe zi după periaj. Apele de gură recomandate pacienților cu boală parodontală sunt cele care conțin clorhexidină, dar care trebuiesc folosite un interval limitat de timp, doar la indicațiile medicului parodontolog. Apoi se indică ape de gură cu conținut de flour și care sunt fără alcool, cu specificația ca apa de gură să fie schimbată la 2 luni, deoarece bacteriile orale se obișnuiesc cu un anumit tip de apă de gură și nu mai reacționează la substanțele active. Se clătește cavitatea orală cu 10-15 ml de soluție, apoi scuipați fără a mai clăti gura. Nu se înghite.

fumatul interzis
 

5. Renunțați la fumat!

Tutunul scade aportul de oxigen și de nutrienți la nivel gingival și slăbește și mecanismele de apărare ale organismului, astfel încât corpul devine mult mai predispus la infecții, cum e și boala parodontală.

Tutunul crește riscul de complicații sau de eșec al tratamentului parodontal.


6. Mergeți la controalele periodice la medicul parodontolog!

Acestea sunt la intervale de 6 luni la pacienții sănătoși pentru prevenirea bolii parodontale și la 3 luni pentru cei care au deja boală parodontală, pentru a o ține sub control.